Süti-kaland a konyhában: Palacsintázás a gyerekekkel!
Sziasztok, Szülők!
Van valami, amit imádok a gyerekekkel csinálni, és nemcsak finom végeredményt hoz, hanem rengeteg nevetést és tanulást is: a közös sütés! Nálunk itthon ez egy igazi rituálé, főleg a palacsintasütés. Nem csak egy egyszerű recept követése, sokkal inkább egy igazi konyhai kaland, ahol mindenki kiveheti a részét.
Gondoltátok volna, mennyi mindent fejleszt egy ilyen egyszerűnek tűnő tevékenység? Miközben együtt méregetünk, keverünk, vagy éppen reszeljük a citromhéjat, a gyerekek finommotoros képességei fejlődnek, megismerkednek a számokkal (hány bögre liszt?), a színekkel (milyen szép sárga a citrom!), és még a türelmet is gyakorolják, amíg a palacsinta sül. Arról nem is beszélve, hogy milyen büszkék, amikor a saját kezükkel készült finomság kerül az asztalra! Ez egy olyan közös program, ami nemcsak élményt ad, hanem erősíti a köztünk lévő köteléket is.
És most jöjjön a mi tuti palacsinta receptünk, amit gyakran készítünk együtt. Mi szeretjük egy kicsit különlegesebbé tenni, ezért mindig reszelt bio citromhéjat és egy kis vaníliás cukrot is teszünk bele. Ettől lesz igazán illatos és friss!
A Mi Kedvenc Palacsinta Receptünk (bögrésen, hogy egyszerű legyen!):
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt (mi általában finomlisztet használunk, de próbáltuk már tönkölyliszttel is, úgy is finom!)
- 1 bögre tej
- 1/2 bögre szénsavas ásványvíz (ettől lesz extra könnyű és buborékos!)
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (ezt imádjuk, ettől lesz igazán illatos!)
- Fél bio citrom reszelt héja (ettől lesz az igazi "házi" íz!)
- Olaj a sütéshez
Így készítjük el együtt:
- Először is, a gyerekekkel együtt kimérjük a lisztet egy nagyobb tálba. Persze, ilyenkor mindig repül egy-két porszem a konyhában, de ez a móka része!
- Beleütjük a tojásokat, és hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót.
- Jöhet a tej, majd alaposan elkeverjük egy habverővel. Ezt már a nagyobbak is megpróbálhatják, persze anya vagy apa felügyelete mellett. A kicsik meg szurkolnak, hogy ne legyen csomós!
- És itt jön a titkos összetevő, ami a mi palacsintánkat különlegessé teszi: a reszelt bio citromhéj! Ezt én szoktam reszelni, de a gyerekek imádják beleszagolni és megkóstolni. Valamint a vaníliás cukor is ilyenkor kerül bele, ettől lesz mennyei illata!
- Végül, közvetlenül sütés előtt, hozzáadjuk a szénsavas ásványvizet. Ettől lesz a tészta igazán könnyed és buborékos. Kicsit állni hagyjuk, amíg a serpenyő melegszik.
- Amikor már szépen felhevült az olaj a serpenyőben, én kezdem a sütést. A gyerekek eközben lelkesen figyelik, ahogy a tészta aranybarnára sül, és persze alig várják az első kóstolót!
És persze miután elkészült az összes palacsinta, jöhet a legjobb rész: a tálalás! Ki mit szeret? Lekvárral, kakaóval, dióval? Nálunk mindenki megtalálja a kedvencét. A lényeg, hogy együtt alkottunk valami finomat, és közben rengeteget nevettünk!
Próbáljátok ki ti is a közös sütést, meglátjátok, nem csak egy étel készül, hanem felejthetetlen emlékek és fejlődő képességek is!
Jó sütést és jó étvágyat!
Kismanóbolt Dóri